Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin düzenlediği Öğretmenler Günü kutlaması 23 Kasım 2019 akşamı Gümülcine yakınlarındaki bir eğlence merkezinde gerçekleşti. Etkinliğe, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet’in “Bir azınlık okulu olan Medreselerde Lozan Anlaşmasına aykırı olarak Türkçe dersleri keyfi kaldırılıyor. Türkiye Üniversitelerinden mezun olan öğretmenlerimizin okullarımıza atanması talebimiz, 1973’ten buyana karşılık görmüyor. Sayıca yetersiz olmalarına rağmen yeni azınlık ortaokul ve lisesi açılmasına müsaade edilmiyor. Okullarımızda eğitim kalitesinin yükselmesi maalesef istenilmiyor ve devlet okulları özendiriliyor.” Sözleri damgasını vurdu.
Etkinliğe; İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin ve eşleri, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Harun Bekir ve eşleri, Türkiye Lüleburgaz Kepirtepe Öğretmen Okulu mezunu bir grup öğretmen, DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve eşleri, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, BAKEŞ G. Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen Y.K. üyesi Yüksel Esat, milletvekili İlhan Ahmet’i temsilen eşleri Belgin Hakkı’nın yanı sıra öğretmenler, emekli öğretmenlerin yanı sıra diğer davetliler katıldı.
Kutlama aramızdan ayrılan öğretmenler için bir dakikalık saygı duruşu ve öğretmen marşının söylenmesiyle başladı.
“Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri ( 24 Kasım Öğretmenler Günü ) olarak kutlanmaktadır.” Sözleriyle konuşmasına başlayan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, tüm fedakar ve cefakar öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.
Ahmet, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:
“Batı Trakya Türk Azınlığı dünyada uluslararası bir antlaşma ile tanınan, ancak etnik kimliği tanınmayan ender belki de tek azınlıktır. Bizler Lozan Antlaşması ile bu vatana emanet bırakılırken, eğitim alanında özerkliğimiz garanti altına alınmıştı. Lakin Lozan’dan bugüne geçen süreç içinde, özellikle cunta yönetiminden sonra azınlığın fikri alınmadan, tek taraflı çıkarılan yasalarla azınlık eğitiminin her geçen gün özel ve özerk olma özelliği, elinden zorla alınmaktadır. Bugün itibarıyla, azınlık eğitim sistemi içinde Türkçe ve Yunanca eğitim verecek anaokulu talebimiz dikkate alınmıyor. İlkokullarımızın özel statüsü dikkate alınmadan çocuk azlığı bahane edilerek ilkokullarımız bir bir kapatılıyor. Hali hazırda görev yapan Öğretmenlerimizin kendilerini geliştirilmeleri için talep edilen Türkiye destekli seminerlere imkân verilmiyor. Bir azınlık okulu olan Medreselerde Lozan Anlaşmasına aykırı olarak Türkçe dersleri keyfi kaldırılıyor. Türkiye Üniversitelerinden mezun olan öğretmenlerimizin okullarımıza atanması talebimiz, 1973’ten buyana karşılık görmüyor. Sayıca yetersiz olmalarına rağmen yeni azınlık ortaokul ve lisesi açılmasına müsaade edilmiyor. Okullarımızda eğitim kalitesinin yükselmesi maalesef istenilmiyor ve devlet okulları özendiriliyor. Azınlık eğitimi içinde mevcut sorunların listesi her geçen gün büyüyor. Anlaşılan o ki, azınlıkta Türk kültürünün son bulması ve azınlığın asimile edilmesi isteniyor. Ülkesine sadık birer Yunan vatandaşı olarak bu haksızlığı hak etmediğimizi düşünüyorum ve ülkemiz yöneticilerinin bu yanlıştan dönmelerini umutla bekliyorum.”
Protokol konuşmalarının devamında söz alan Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif ve T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladıklarını belirttiler.
Etkinliğin kültürel bölümünde ise İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği halk dansları ekipleri sahneye çıktılar. Programın devamında da Gönen Molla türkülerden oluşan bir demet sundu. Gece Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Türk Sanat Müziği Korosunun koro ve solo şarkılarıyla sona erdi.