Büyük Müsellim köyü Gümülcine'nin kuzey batısında, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesi. Büyük Müsellim, idari olarak Susurköy belediyesine bağlı. Gümülcine'nin merkezine ise 11 kilometre uzaklıkta. |
KÖYÜMÜZÜN MÜSELLİM ADI NERDEN GELİYOR
Müsellim Arapça olup teslim eden anlamındadır.Merkezi otorite adına müsellem askerlerinin komutanı olarak bölgeyi yöneten kişilere bu isim verilirdi Osmanlı Türkleri’nin Rumeli’yi almalarını sağlayan kuvvetlerin başında Yörükler( onlardan kurulmuş Yayalar ve Müsellemler) gelir. Sultan Orhan zamanında başlayıp Fatih’e kadar, gittikçe hızı azalarak süregelen büyük Yörük akını, çok kısa zamanda bölge topraklarını kolayca doldurdu ve Türkleştirdi. Müsellimler , Osmanlı Devleti'nde, pekçok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle de mükellef idiler. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı. Barışta da seçkin(ayan) sınıftılar. 1695’ten sonra iltizam sisteminden vazgeçilmesiyle taşradaki üst düzey yöneticiler bölgelerine gitmeyerek kendi yerlerine müsellim, voyvoda ve subaşı gibi isimlerle âyânları vekil tayin ettiler. Osmanlı merkezi otoritesinin zayıflaması üzerine devlet âyânlarla işbirliğini artırarak onları meşrulaştırdı. Âyânlar halk tarafından seçiliyor, kendilerine padişah tarafından berat veriliyordu. Trakyada ,hatta türkiyede bir çok müsellim köyü vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında adı sadece müsellim olan köylerin bazıları diğer müsellim köyleriyle karıştırılmasın diye Trakya müsellim köylerine de ya coğrafi özelliğine,yada kurucusu müsellimin özelliğin göre isimlendirilmiştir. taşlımüsellim, çerkezmüsellim, kızılcamüsellim , büyükmüsellim vb gibi...
Köyün Genel Durumu
Müsellim Köyü ; Gümülcine'nin kuzey batısında olup, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesidir. Büyük Müsellim, idari olarak Susurköy belediyesine bağlı. Gümülcine'nin merkezine ise 11 kilometre uzaklıktadır.Köyün coğrafi yapı olarak kuzeyı ve batısı daglarla cevrılı olup güneyi ovadır. Bu nedenle köyün güney kısmı tarıma elverişlidir. Daha çok tütün olmak üzere tarlalarında buğday,arpa,mısır ve kiraz yetiştiriciliği yapılır. . Köyün yerleşimi dağ eteğidir. Köyün kuzey ve batı tarafı çam ormanlarıyla çevrilidir. Köy ; nüfus itibariyle bölgenin en fazla nufusa sahip köylerindendir. Köy zamanla başta Türkiye olmak üzere Almanya ve çok az da olsa Yunanistan’ın diğer bölgelerine göç vermiştir. Köyde elektrik,şebeke su ve telefon, hızlı internet ADSL mevcuttur. Suyumuz Aksu Ovasından gelir ve içime son derece elverişli ve kalitelidir.Su depoya motopompa ile taşınmaktadır. Depomuz dağ yamacında olup, diğer komşu köyümüz olan Çepelli Köyününde su ihtiyacını karşılamaktadır.
Köyün sağlık ocağı yoktur. Sağlıkla ilgili ihtiyaçlar belediye sağlık ocağından karşılanmaktadır. Köyün büyük çoğunluğu OGA sigortalısı olup, bu sigortadan emekli sayımızda epeyce fazladır. Temel geçimi tarıma dayalı (tütün) olan köyümüz gençleri aile ekonomisine katkıda bulunmak için cıvar bölgelerde ve Gümülcine de ek ve ana işler yapmaktadırlar. Köyümüzde 8 adet köy kahvesi 4 adet market köy sakinlerine hizmet vermektedir. Bununla birlikte alüminyum doğrama ve marangoz atölyeleri mevcuttur.
Köyün Nüfus Durumu
Köy nüfusu ve kayıtlı seçmen sayısı itibarıyla Susurköy belediye’sinin en kalabalık yerleşim birimidir.
Köyün Sosyo-Ekonomik Durumu
Müsellim Köyünde yaşayan nüfusun köyün Şehre yakın olması, ulaşımın kolaylığı sebebiyle sosyoekonomik yapı az da olsa gelişmiştir. Köylü geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Köyde yaşayan insanların bir kısmı emekli maaşı almaktadır. Bu nedenle köylünün yaşam standardı geçimin tarım kökenli olması nedeniyle sınırlıdır. Bu sınırlı gelire ek olarak gençler özellikle ek işler yaparak ekonomik bütçelerine önemli katkı sağlarlar.
Köyde yöresel el sanatları yapılmamaktadır. Üretime yönelik etkinlik şu an için yoktur. Ancak geleneksel olarak genç kızlerın çeyizleri için hazırlanan elişleri mevcuttur.
Köyün Eğitim Durumu
Köyün okulu açıktır. Köyde ilköğretime giden öğrenci sayısı 48‘ tir. Bunun yanında ortaöğrenime öğrenci sayımız epey fazladır. Okur yazar oranı %100 dür. Köyümüzden yetişmiş ve Türkiye’ye yerleşmiş değerli bilim adamları vardır.
Köyde Kullanılan Ortak Malların Durumu
Köyde kullanılan ortak mallar şunlardır.
1- Köy camisi ( Din görevlisi vardır.)
2- Kültür Vakıf Binası (Kültür derneği olarak hizmete açılmıştır.
3- Köy okulu
4- Köy çeşmesi 4 adet
5-Köy vakfına ait tarlalar kira karşılığı açık artırma ile verilmektedir.
Köyün İhtiyaçları :
.Köylünün su deposuna su motopomp sistemi ile gelmektedir. İleride su sıkıntısı olasıdır.İkinci bir sondajın bir an once yedek olarak kurulması gerekmektedir. Bir kütüphane ve kitapların sağlanması.