Etkinliğin açılış konuşmasının BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet yaptı. Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan başkan Ahmet sözlerine şöyle devam etti:
“DÜNÜ BİLMEYEN BUGÜNÜ ANLAYABİLİR Mİ, BUGÜNÜ ANLAMAYAN YARINI İNŞA EDEBİLİRMİ?”
“Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın... diye nasihat eden Şeyh Edebali’den, ‘Tarih Kainatın Vicdanıdır’ diyen şair Ömer Hayyam’ a kadar tarihin önemine tüm bilgeler vurgu yapmıştır. Tarih hayatımızın vazgeçilmezidir, nereye baksak onu görür onu yaşarız. Sizce de dünü bilmeyen bugünü anlayabilir mi, bugünü anlamayan yarını inşa edebilirmi?
Tarih, elbtte ki, tekerrür etmez. Ancak pek çoğu zaman benzer nedenler, benzer sonuçları doğurabilir. Tarihi iyi bilen insan bilmeyene göre ülkesinin ve dünyanın geleceğini daha güzel düşünür ve tahmin eder. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk engin bir tarih bilgisine sahip olmasaydı yüzyıllık öngürülerde bulunabilir ve bu mucizevi başarılara imza atabilir miydi?
“BİR MİLLETTİN İSTİKBÂLİNİ MÜSBET VEYA MENFİ YÖNDE ŞEKİLLENDİRECEK OLANSA BUGÜNKÜ GENÇ NESİLDİR”
Milletler, belli bir coğrafyada ömürlerini sürdürürken, asıl hayatlarını, tarihî köklerinden gelen mânevî değerleriyle devam ettirirler. Bunlar, geçmişte ortaya koydukları maddî ve mânevî eserler manzûmesi, zaferler mecmûası, âbide şahsiyetler silsilesi gibi temel değerlerdir. Öyleki toplumun bütün hücreleri, ancak bu köklerden beslendikçe yaşar, gelişir ve meyve verir. Bir millettin istikbâlini müsbet veya menfi yönde şekillendirecek olansa bugünkü genç nesildir. Dolayısıyla genç nesillerin tarihî köklerinden gereken ibret derslerini alarak istikbâle yürümesi hayati bir ihtiyaçtır. Bizler de nereden geldiğimizi, atalarımızı ve maneviyatımızı, kültür değerlerimizi unutmamalı ve yaşamaya, yaşatmaya devam etmeliyiz.”
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, teknolojinin hızla geliştiği son yıllarda, bundan 50 yıl önce olayların daha farklı bir seyir içinde olduğunu hatırlatarak, bu fotoğraf sergisinde geriye dönük önemli anların hatırlanacağını ifade etti. Bu fotoğraf sergisinin aynı zamanda yakın tarihe de ışık tutacağını kaydeden Şerif, bu etkinliğin Batı Trakya Türk Azınlığı için önemli olduğunu belirtti. Son olarak müftü Şerif, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“BİR FOTOĞRAF BİN SÖZE BEDELDİR”
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında böyle bir etkinlikte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. ‘Bir fotoğraf bin söze bedeldir’ diyen başkonsolos Ömeroğlu, bugün bunu burada gördüğünü ifade etti. Fotoğraflara bakıldığında geçen yıllarda biraz yoksulluğun görülebildiği, ancak bugün itibariyle ekonomik sıkıntılar da göz önünde bulundurulduğunda daha iyi bir ekonomik koşulların var olduğunu dile getiren Ömeroğlu, son olarak etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen araştırmacı - yazar İbrahim Baltalı ve veteriner Cevat Abdurrahman’a teşekkür etti.
Protokol konuşmaları sonrası, gazeteci İbrahim Baltalı ve veteriner Cevat Abdurrahman, sergilemiş oldukları fotoğraflarla ilgili olarak slayt eşliğinde birer sunum yaptılar.
Cevat Abdurrahman;
"Rodop Rüzgârı Dergisi sahibi Sn.İBRAHİM BALTALI ile hazırladığımız, BATI TRAKYA TÜRK ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ’nin katkılarıyla organize edilen, batı Trakya’mızın iki büyük köyü olan Büyük Müsellim ve Kurcalı köylerinin popüler kültür yaşamlarını yansıtan ”dün vardık; bugün de varız...” temalı fotoğraf sergimize hepiniz hoşgeldiniz.
Bu tür çalışmaların bölgemizin kültür yaşamına ışık tutması, gelecek nesillere aktarılması açısından son derece önem arz ettiğini, genelize olmasının da gerekli olduğunu ifade etmek istiyorum.
Dilerseniz kısaca sizlere köyümden bahsedeyim: BÜYÜK MÜSELLİM KÖYÜ, Yunanca ismi ile (MEGA PİSTO) Gümülcine'nin kuzey batısında, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesidir. Köyümüz, idari olarak Yassıköy Belediyesine bağlı ve Gümülcine'nin merkezine ise sadece 11 kilometre uzaklıktadır.
Meşhur bir Türk yazarı ve seyyahı olan Evliya Çelebi'nin 17.y.y'da buralardan geçtiği bilinmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Büyük Müsellim köyünden "Müslümanlı Köyü" olarak bahsediyor. 1900'lü yıllarda köyün adı Büyük Müslim olarak biliniyor.
Köyümüz, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'ndan sonraki yıllarda Türkçe olarak Büyük Müsellim, Yunanca'da da "Mega Pisto" olarak anılagelmektedir. Tarihi çok eski yıllara dayanmakta olan bu köyümüzde Ceneviz dönemine ait bir "Kemer Köprü" ve Osmanlı dönemine ait çeşme bulunmaktadır. Büyük Müsellim'in güneyinde kalan ovasında halk arasında Aksu mevkı ve Mesine kalesi olarak bilinen yerler mevcuttur.
Köyümüz camisinin kuruluş tarihi tam olarak belli olmamakla bilikte 1935 yılında köklü bir tadilat yapıldığı bilinmektedir. Gümülcine'nin 1. Yaka bölgesinde yer alan köyümüz halkının temel geçim kaynağı tütün üretimidir. Köyümüz, 1920 yılında 752 nüfusa sahiptir. Bugün ise yaklaşık 300 haneyle eski Susurköy nahiyesinin en fazla nüfusa sahip köyüdür. Köydeki nüfus 950 - 980 civarındadır. 1988 yılında köy ilkokulunda 87 öğrenci varken, 2007 eğitim - öğretim yılında okulda 50 öğrenci, bu yılda toplam 17 öğrenci vardır. 2009 yılı itibarıyla Köyümüzde resmi olarak kurulan Kültür ve Folklor Derneği, köyün kültür değerlerini ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla halen faaliyetlerini sürdürmektedir. Faaliyetler kapsamında her yıl mayıs ayının ilk Pazar günü geleneksel Hıdırellez etkinliği düzenli olarak gerçekleştirilmektedir
Batı Trakya Türkleri'nin siyasi ve ekonomik baskılarla karşı karşıya olduğu yıllarda köyden Türkiye ve Almanya'ya ciddi anlamda göç olmuştur. Almanya ve Türkiye'ye yaklaşık olarak 100 hanenin göç ettiği tahmin ediliyor. Bunların 40'ı Almanya'da, diğerleri ise Türkiye'de yaşıyor. Büyük Müsellim bir yandan göç verirken, diğer yandan ise göç almıştır. Köyün kuzeyinde kalan Gürlek, Kirazlı, Koyundere gibi köylerden bazı aileler yıllar içinde Büyük Müsellim'e yerleşmiştir.
Son yıllarda yaşanan büyük ekonomik kriz nedeniyle gençlerimiz özellikle Almanya sezonluk çalışmalara gitmekte olup, ekonomik olarak rahatlama çabası içindedirler.
Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim."
Etkinliğe katkılarından dolayı Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu tarafından İbrahim Baltalı’ya ve müftü İbrahim Şerif tarafından Cevat Abdurrahman’a birer plaket takdim edildi.
Etkinlik serginin gezilmesiyle sona erdi.